INSTORTING VAN BRUG IN BALTIMORE IS OOK ECONOMISCHE RAMP

Naast de menselijke tol is het instorten van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore ook een zware economische aderlating. Zo zorgt de schade er momenteel voor dat de haven van Baltimore tijdelijk onbereikbaar is.

In het nieuws: In Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland is de Francis Scott Key Bridge, een van de langste in zijn soort, ingestort.

  • Dat gebeurde nadat er een containerschip tegen een van de pijlers voer. Meerdere personen zijn nog steeds vermist. Er wordt gevreesd voor zes overlijdens.
  • Het ongeval gebeurde met het containerschip Dali, een negen jaar oud vrachtschip dat in Singapore geregistreerd is.
  • Hoe de aanvaring precies is kunnen gebeuren wordt nog onderzocht, maar er zijn meerdere aanwijzingen dat het containerschip kort ervoor in de problemen kwam.
  • Op video’s is te zien dat de lichten van de Dali meermaals aan en uit gaan. Bovendien stuurde het schip een noodsignaal uit. Daarnaast zou de Dali als poging om af te remmen ook zijn anker hebben uitgeworpen.

Economische impact

Ingezoomd: Het bouwen van een nieuwe brug zou minstens twee jaar duren en een gigantische kost met zich meebrengen. “De instorting van de Francis Scott Key Bridge is opnieuw een herinnering aan de kwetsbaarheid van de VS voor schokken in de toeleveringsketen, maar dit evenement zal grotere economische gevolgen hebben voor de economie van Baltimore dan nationaal”, zegt de denktank Oxford Economics in een eerste analyse.

  • “Uiteindelijk zullen de duur van de verstoringen in de haven van Baltimore, samen met hoe snel de handel kan worden omgeleid, de economische kosten bepalen”, schrijft Oxford Economics. “Het goede nieuws is dat de havens van Virginia en New York/New Jersey in 2022 aanzienlijk meer containers verwerkten dan hun historisch gemiddelde. Daarom is de kans groot dat er wat capaciteit is voor het omleiden vanuit de haven van Baltimore.”
  • De haven van Baltimore is de grootste in de VS voor het behandelen van lichte vrachtwagens, bouwmachines, auto’s en geïmporteerd gips. “Voor auto’s is het goede nieuws dat de voorraadsituatie niet zo nijpend is als tijdens de ergste periode van de pandemiegerelateerde problemen in de toeleveringsketen.”
  • De vrachtkosten zullen waarschijnlijk stijgen, zo verwacht Oxford Economics, omdat bijna 4.000 commerciële vrachtwagens de brug dagelijks gemiddeld gebruikten. “Omleidingen zullen de levertijden en brandstofkosten verhogen. Er zijn grote bedrijven met distributiefaciliteiten in de buurt van de brug, waaronder Amazon, FedEx, Under Armour en enkele autofabrikanten.”

2024-03-27T08:50:23Z dg43tfdfdgfd