GOUVERNEUR NATIONALE BANK WAARSCHUWT VOOR BEGROTINGSTEKORT EN TOEKOMST VAN DEMOCRATIE

"There is no such thing as a free lunch." Met die quote van de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Milton Friedman waarschuwt Wunsch voor de ontsporende begroting in ons land. "Niets doen omdat de sanering van de overheidsfinanciën niet sociaal is, zou het grootst mogelijke sociale risico zijn: de staat zou zijn rol als verzekeraar in laatste instantie bij een crisisshock niet meer kunnen opnemen."

In het jaarverslag trok de NBB al aan de alarmbel: bij ongewijzigd beleid zal ons tekort met 2,5 miljard euro per jaar toenemen, en we zijn al een van de slechtste leerlingen van de Europese klas. "De overheidsfinanciën op orde brengen is waarschijnlijk onze grootste uitdaging", aldus de gouverneur. "We moeten duidelijke keuzes maken en een koers bepalen om de uitdagingen waar we voor staan te kunnen trotseren."

Werkgelegenheidsgraad

Andere belangrijke speerpunten in de speech van de gouverneur zijn de werkgelegenheidsgraad -"zonder grote en wellicht moedige hervormingen van onze arbeidsmarkt halen we de 80 procent niet" - en de klimaatuitdaging - "de groene transitie zal geld kosten (...) vergelijkbaar met een 'grote" olieschok maar dan verdeeld over 26 jaar in plaats van enkele weken, zoals tijdens de jaren zeventig".

Wunsch heeft het ten slotte over de toekomst van onze democratieën, "die geconfronteerd worden met de dubbele uitdaging van de sociale media en de terugkeer van de vragen over identiteit die een groeiend deel van de bevolking zich stelt". Dat leidt tot toenemende fragmentatie en polarisatie van de publieke opinie, luidt het.

Daarbij vermijdt Wunsch "de olifant in de kamer" niet, namelijk de doorbraak van het populisme in Europa en een mogelijke terugkeer van Trump in de Verenigde Staten.

Er is nood aan meer "redelijkheid in onze publieke debatten",  besluit Wunsch. "En wellicht ook meer empathie tegenover de 'anderen'."

2024-05-07T18:01:42Z dg43tfdfdgfd