DECATHLON SCHRAPT 132 JOBS IN DEPOT IN WILLEBROEK: "VERMOEDELIJK GAAT HET OM áLLE VASTE CONTRACTEN"

Om 10.30 uur vond een digitale bijzondere ondernemingsraad plaats over Decathlon Willebroek. Op voorhand werd niet gecommuniceerd over de inhoud van de ondernemingsraad, maar de vakbonden vreesden het ergste voor de zowat 240 werknemers.

Die vrees blijkt terecht. De B2B-activiteiten (business to business) in het depot in Willebroek worden stopgezet en daardoor zullen 132 jobs tegen het einde van het jaar verdwijnen. Concreet gaat het om 132 contracten van onbepaalde duur. Het personeel wordt op dit moment ingelicht.

"Wij vermoeden dat het gaat om álle vaste contracten in Willebroek en dat het centrum volledig zal worden opgedoekt", zegt Erika Lambert, vakbondssecretaris van ACV Puls. Zekerheid daarover heeft ze niet, want de vakbondssecretarissen waren niet welkom tijdens de bijzondere ondernemingsraad. "Een schande", aldus Lambert.

De vakbonden zagen de bui al geruime tijd hangen. "Wij staken al sinds vorig jaar om meer duidelijkheid te krijgen over het depot", zegt Agbaba. "We zagen al lang dat duurzame tewerkstelling werd afgebouwd en werd vervangen door meer precaire contracten zoals studentenarbeid en contracten van bepaalde duur. Daarnaast werden de e-commerce-activiteiten afgebouwd terwijl de vraag naar e-commerce steeg."

Decathlon belooft oplossing op maat voor getroffen werknemers

Decathlon bevestigt in een schriftelijke reactie dat het "de intentie heeft om tegen eind 2024 de logistieke activiteiten in het distributiecentrum in Willebroek te beëindigen". Ook in Frankrijk, Spanje en Italië zouden depots de deuren sluiten. De sportketen wil naar eigen zeggen haar "Europese logistieke netwerk van distributiemagazijnen transformeren om beter tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van hun klanten"

Decathlon engageert zich naar eigen zeggen om de verdere tewerkstelling van alle betrokken werknemers te verzekeren. "Als verantwoordelijk bedrijf engageren we ons om een oplossing voor te stellen aan elke medewerker", luidt het in de mededeling. De getroffen werknemers zouden voorrang krijgen bij openstaande vacatures in de winkels van de sportketen. Daar verdwijnen geen jobs. 

De individuele manier van werken van Decathlon - waarbij een oplossing op maat wordt gezocht voor elke getroffen werknemer - kan op weinig begrip kan rekenen bij de vakbonden. Zij willen dat er collectief overleg komt, zodat de rechten van de werknemers niet geschonden worden. 

Donderdag vindt een nieuwe ondernemingsraad plaats.

2024-04-23T09:11:03Z dg43tfdfdgfd