CACAOSECTOR KOMT SAMEN IN BRUSSEL IN TIJDEN VAN RECORDPRIJZEN: "AL VIER KEER DUURDER DAN JAAR GELEDEN"

Eén ton cacao kost op dit moment al gauw 10.000 dollar of meer. "Dat is ongezien in de laatste 50 jaar en ongeveer vier keer duurder dan een jaar geleden", vertelt Bart Van Besien van Oxfam België in De Ochtend op Radio 1. Eén van de voornaamste oorzaken van die hoge prijzen: het weerfenomeen El Niño dat de wereldwijde temperaturen het voorbije jaar naar recordhoogten heeft geduwd. 

Naast hogere temperaturen vergroot het fenomeen ook de kans op tropische stormen, overstromingen of net droogtes, afhankelijk van de regio. In West-Afrika, de belangrijkste productieregio voor cacao, ging El Niño gepaard met extreme temperaturen en heel veel regen. "Dat heeft voor heel wat ziektes op de plantages gezorgd en heeft dus ook tot een heel hoog productieverlies geleid", verklaart Van Besien. 

Volgens Oxfam speelt ook het feit dat cacaoboeren "al decennialang onderbetaald worden" een rol in de hoge prijzen vandaag. "De boeren zitten in een soort van overlevingsstrategie. Door de lage prijs die ze voor hun cacao krijgen, hebben ze nooit kunnen investeren in hun plantages. Nu blijkt dat die plantages helemaal niet opgewassen zijn tegen weersverandering."

"Door de hoge prijzen krijgen niet alleen de cacaoboeren, maar krijgt ook de industrie klappen", aldus Van Besien. Hij hoopt dat daardoor het moment rijp is voor structurele veranderingen in de sector. "Er zijn politieke oplossingen nodig om een gelijk speelveld te creëren waarin ook de mensenrechten van de cacaoboeren centraal staan."

Een boodschap die Oxfam ook zal uitdragen tijdens de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Het is de eerste keer dat de internationale bijeenkomst plaatsvindt in ons land. Bij de openingsreceptie gisterenavond nam minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) al kort even het woord. Vandaag wordt de conferentie officieel ingehuldigd door koningin Mathilde. Ook premier De Croo tekent present. 

De hele sector, en dus ook de boeren zijn welkom op de conferentie. Maar toch zijn het vooral de industriereuzen, overheden en middenveldorganisaties die aanwezig zullen zijn.

Het overgrote deel van de cacaoboeren uit pakweg Ivoorkust of Ghana - samen goed voor 60 procent van de cacaoproductie - kan het zich namelijk niet permitteren om naar Brussel af te zakken om te discussiëren over de prijs van hun producten. 

Poker op het hoogste niveau

De reuzen zelf spelen tijdens de conferentie poker op het hoogste niveau, aldus Van Besien. "Je kan de hele cacaosector aan een tafel van tien personen zetten, maar rond die tafel vertrouwt niemand elkaar."

Verantwoordelijkheid nemen aan zo'n tafel is niet eenvoudig. Als jij bereid bent om een gegarandeerde prijs te geven aan een cacaoboer, maar je concurrent/collega aan de andere kant is dat niet, dan ben jij de dommerik, verklaart Van Besien. Zelfs in tijden van crisis is alle neuzen in dezelfde richting krijgen dus niet evident in de cacaosector. 

2024-04-22T07:37:27Z dg43tfdfdgfd