NIEUWE CEO VAN CHIPMACHINEFABRIKANT ASML KRIJGT LASTIGE UITDAGING OP ZIJN BORD

Het Nederlandse technologiebedrijf ASML heeft een nieuwe CEO. Die zal moeten laveren tussen commercieel succes en machtige geopolitieke belangen. Een hele uitdaging, dus.

ASML is het grootste technologiebedrijf van Europa en gaf de Nederlandse economie een boost. Het spanningsveld tussen handelsrestricties en een groeiende economie is ook voor de Nederlandse politiek niet altijd even simpel.

In het nieuws: De Fransman Christophe Fouquet is aangesteld als de nieuwe CEO van ASML.

  • ASML maakt gespecialiseerde machines waarmee ultra-geavanceerde chips kunnen worden ontwikkeld. De Verenigde Staten toonden zich bezorgd over de uitvoer van dergelijke machines naar China. Veiligheidsadviseur Jake Sullivan kwam hoogstpersoonlijk tussen om een stokje te steken voor een exportcontract.
  • Fouquet, die al meer dan 15 jaar bij ASML werkt, staat bekend als een veteraan in de industrie en moet nu omgaan met politieke krachten in Den Haag, Brussel en Washington. Voor zijn werk bij ASML was hij aan de slag bij concurrenten Applied Materials en KLA. De Fransman staat bekend om zijn kennis met deep-ultraviolet-machines, juist degenen die in het oog van de Amerikaanse diensten springen.
  • De kwestie van verdere beperkingen op de export van geavanceerde chip-apparatuur van ASML naar China staat hoog op zijn agenda. Fouquet gaf eerder aan dat “een volledige scheiding van de wereldwijde chipwaardeketen extreem moeilijk en kostbaar zou zijn”, in een zeldzaam interview met Nikkei Asia.

Ingezoomd: ASML heeft zich omringd met specialisten ter zake.

  • ASML heeft toegegeven dat dergelijke exportbans een impact van 10 tot 15 procent hebben op de verkoop in China. Beijing blijft de tweede grootste afzetmarkt voor het bedrijf, na Taiwan.
  • Om eventuele plooien glad te strijken, nam ASML politiek ervaren talent aan, waaronder de Nederlandse lobbyist Frank Heemskerk en verschillende vooraanstaande adviesbureaus in Brussel en Washington.
  • Vroeger was deze taak een kolfje naar de hand van uittredend CEO Peter Wennink, maar binnen het techbedrijf werd duidelijk dat er een grote groep van lobbyisten moest worden opgebouwd om de externe druk de baas te kunnen. Dat gebeurde de afgelopen jaren rond Wennink en het beleid zal verder worden gezet met Fouquet.
  • Ondertussen blijft het politieke luik wat onzeker: terwijl Nederland nog steeds met formatiegesprekken bezig is, dient de vraag zich aan wat Donald Trump aan restricties wil opleggen aan China. Hij was het immers die met het initiële uitvoerverbod kwam.

2024-04-24T17:05:29Z dg43tfdfdgfd