TWEE OP DE DRIE BEDRIJVEN WILLEN TOEGANG TOT FLEXI-JOBS UITBREIDEN

Twee op de drie bedrijven die geen toegang hebben tot flexi-jobs willen gebruikmaken van dat systeem, leert een bevraging van de hr-specialist Partena. “Door meer sectoren toegang te geven tot deze flexibele maatregel, wordt niet alleen hun groei gestimuleerd, maar wordt ook de werkgelegenheid bevorderd”, merkt Yves Stox, Managing Consultant bij Partena Professional, op.

In het nieuws: Uit een rondvraag van Partena bij 509 zakenmensen, waaronder freelancers, HR-professionals en teammanagers, blijkt dat heel wat zelfstandigen bereid zijn om samen te werken met flexi-jobbers.

  • 67 procent van de bedrijven die nog geen beroep kunnen op flexi-jobs is vragende partij om toegang te krijgen tot dat systeem.
  • De vraag voor het flexi-jobstatuut is bijzonder sterk bij bedrijven die gevestigd zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar 73 procent interesse toont. In Wallonië (66%) en Vlaanderen (64%) is de vraag iets kleiner.
  • Het zijn bovendien vooral middelgrote bedrijven (81%) en grote bedrijven (74%) die toegang tot flexi-jobs willen, veel meer dan kleine bedrijven (55%).
  • Het flexi-jobsysteem is nodig tijdens piekperiodes, zegt de helft van de bedrijven die gebruik maken van flexibele banen of die geïnteresseerd zouden zijn in dit systeem als het voor hen open zou staan.
  • 48 procent van de ondervraagden vindt ook dat het systeem kostenefficiënter is en dat het minder administratielast (37%) met zich meebrengt.

Opgemerkt: Bijna één op de twee bedrijven (48%) zou een gepensioneerde als flexkracht willen aannemen.

Kostenefficiëntie en flexibiliteit

Ook dit nog: Volgens Partena zijn kostenefficiëntie en flexibiliteit de belangrijkste redenen waarom bedrijven flexi-jobbers willen inschakelen.

  • “Flexibiliteit is de sleutel tot economisch aanpassingsvermogen. Als twee van de drie bedrijven aangeven dat ze flexi-jobs willen, is dat een duidelijk signaal dat ze willen inspelen op de veranderende behoeften van de markt. Door meer sectoren toegang te geven tot deze flexibele maatregel, wordt niet alleen hun groei gestimuleerd, maar wordt ook de werkgelegenheid bevorderd. Dit creëert een win-win situatie voor de arbeidsmarkt als geheel”, zegt Stox. “Een fluctuerende vraag naar bepaalde profielen op de arbeidsmarkt creëert een spanning op de arbeidsmarkt en die onder andere via flexi-jobs worden opgevangen.”

In welke sectoren kan je vandaag al een flexi-job doen?

Duiding: De flexi-jobs werden in 2015 geïntroduceerd voor de horecasector. Sindsdien heeft de regering het lijstje van sectoren waar je een flexi-job kunt doen uitgebreid, waaronder de detailhandel. De jongste wijzigingen dateren van begin dit jaar.

  • Sinds 1 januari 2024 is het ook mogelijk om als flexi-jobber aan de slag te gaan in de autocar- en bussector, onderwijs en opvoeding, de kinderopvang, publieke sport en cultuur, de uitvaartsector, de evenementenbranche, de voedingssector, autorijscholen en vormingscentra, de autosector, de land- en tuinbouw en de verhuis- en vastgoedsector.
  • Er gelden wel striktere voorwaarden sinds begin dit jaar.
    • Om te beginnen kan je vanaf volgend jaar niet langer onbeperkt belastingvrij bijverdienen. De fiscus houdt binnenkort rekening met een plafondbedrag tot 12.000 euro per jaar. Op alles boven dat plafondbedrag moet je belastingen betalen.
    • Er geldt geen minimumloon meer. Tot eind 2023 werd er gewerkt met een minimumloon van 12,05 euro per uur, vakantiegeld inbegrepen. Nu gelden de loonbarema’s die van toepassing zijn in de sector waar je een centje bijverdient.
    • De werkgeversbijdrage bedraagt vandaag 28 procent, tegenover 25 procent voorheen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.

2024-05-07T14:26:29Z dg43tfdfdgfd