ZEVEN OP DE TIEN WERKNEMERS WERELDWIJD BLOOTGESTELD AAN EXTREME HITTE

Meer dan zeventig procent van de werknemers zullen tijdens hun loopbaan waarschijnlijk blootgesteld worden aan extreme hitte. Daarvoor waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) maandag in een nieuw rapport. De organisatie spreekt zelf van een "onthutsend" cijfer.

Zowat 2,4 miljard van de 3,4 miljard werknemers wereldwijd zullen op een bepaald moment in hun carrière te maken krijgen met extreme hitte, zo blijkt uit cijfers van 2020. Dat is een toename van 5,4 procentpunt sinds 2000.

Nog volgens het rapport vinden er jaarlijks 22,87 miljoen arbeidsongevallen plaats als gevolg van dergelijke extreme hitte. Die veroorzaken 18.970 doden en het verlies van 2,09 miljoen gezonde levensjaren. Daar zijn de 26,2 miljoen mensen die lijden aan chronische nierfalen als gevolg van extreme hitte op de werkvloer nog niet bij gerekend.

Volgens het IAO is er echter sprake van een heuse "cocktail van gevaren" en gaat het dus veel breder dan enkel blootstelling aan extreme hitte.

Zo worden 1,6 miljard werknemers blootgesteld aan schadelijke uv-straling en nog eens hetzelfde aantal aan luchtvervuiling. Daarnaast hebben volgens het IAO 870 miljoen werknemers in de landbouw af te rekenen met de schadelijke gevolgen van pesticiden.

Het gaat dan onder meer om kanker, hart- en vaatziekten, ademhalingsaandoeningen, nierstoornissen en geestelijke gezondheidsproblemen.

"Het is duidelijk dat de klimaatverandering nu al aanzienlijke extra gezondheidsrisico's voor werknemers met zich meebrengt", stelt Manal Azzi van het IAO. "Het is van primordiaal belang dat we deze waarschuwingen ter harte nemen. Werken in een veilige en gezonde omgeving wordt erkend als een van de fundamentele principes en rechten op het werk van de IAO. We moeten die belofte nakomen met betrekking tot klimaatverandering, net als bij elk ander aspect van werk."

2024-04-22T14:56:57Z dg43tfdfdgfd