WIL DE CONSUMENT DUURZAME CACAO, DAN ZAL DIE DAARVOOR MOETEN BETALEN

Op de Wereldcacaoconferentie, die nog tot woensdag doorgaat in Brussel, lijkt iedereen het erover eens dat de cacaoboeren een rechtvaardige prijs moeten krijgen voor hun cacao. De vraag blijft wie dat geld zal ophoesten. "Iemand moet betalen. Aan het einde van de waardeketen zal dat de consument zijn", zegt Michel Arrion, directeur van de Internationale Cacao-organisatie (ICCO), maandag.

Op de termijnmarkt in New York is de cacaoprijs vrijdag met meer dan 6 procent gestegen tot een nieuw record van 11.722 dollar per ton. Ondanks de ongezien hoge cacaoprijs, gaan de cacaotelers echter gebukt onder armoede, een veelkoppig monster dat ook als kinderarbeid en ontbossing op de plantages opduikt.

"Hoe kunnen we zo'n weinig rechtvaardige verdeling van de waarde in de hele keten van cacao tot chocolade toelaten?", vroeg koningin Mathilde maandagochtend in haar toespraak. "Rechtvaardigheid vraagt om een verhoging van de prijs die betaald wordt aan cacaoproducenten", zei de vorstin. Die opvatting wordt op de Wereldcacaoconferentie, die in het teken staat van hogere prijzen voor duurzame cacao en een rechtvaardige verdeling van de waarde in de hele keten, breed gedragen. Alleen is het niet duidelijk wie die verhoogde prijs zal betalen.

"In een reep chocolade vertegenwoordigt de waarde van cacao zes procent", schetste Arrion. "We willen dat het relatieve deel van de cacaoteler stijgt, maar ik denk dat dat niet mogelijk is, want niemand wil zijn marge in die reep van 100 procent delen. Niemand. Allen zullen ze zeggen dat ze een kleine marge hebben", vervolgde hij. "We zeggen niet dat de boeren een groter stuk van de taart willen, we zeggen dat ze een grotere taart willen om te verdelen. Het is enkel door de grootte en de waarde van de taart te verhogen, dat iedereen tevreden zal zijn."

2024-04-22T15:42:11Z dg43tfdfdgfd