"WE GAAN GEEN SOCIALE DUMPING ORGANISEREN IN DE KRANTENBEDELING"

Minister van Post Petra De Sutter (Groen) is voorstander van een uitbreiding van de pakjeswet zodat ook de krantenbedeling eronder valt. "We gaan uiteraard geen sociale dumping organiseren in de krantenbedeling als we ze in de pakjesbedeling hebben tegengehouden", zei ze dinsdag in de Kamer.

De regering besliste om niet langer met een concessie te werken voor de bedeling van kranten en tijdschriften. Uitgevers zullen daardoor zelf distributeurs moeten kiezen. Daarbij gaat bpost in concurrentie met private spelers zoals PPP, die zelfstandigen als onderaannemers inschakelen.

PS-Kamerlid Chanelle Bonaventure vroeg de minister of er geen deloyale concurrentie dreigt, waarbij de bezorgers in precaire omstandigheden moeten werken. "Krijgen we morgen dezelfde problemen die we gisteren kenden in de pakjessector?", klonk het.

Met de pakjeswet legde De Sutter vorig jaar enkele minimumeisen op voor pakjesdiensten. Duizenden pakjeskoeriers kunnen daardoor rekenen op een minimumloon en recht op rust. Bonaventure vroeg of die regels zullen worden uitgebreid naar de bedeling van kranten en tijdschriften.

De Sutter erkende dat de bedeling van kranten en tijdschriften momenteel niet in het toepassingsveld van de pakjeswet ligt. Dat nog regelen in de huidige legislatuur is niet meer mogelijk, zei ze. Maar De Sutter hoopt wel dat de volgende regering er werk van maakt.

2024-03-27T07:22:28Z dg43tfdfdgfd