WALL STREET LEEFT OP NA VERLIEZEN VORIGE WEEK, TESLA DAALT VERDER

Beleggers op de Amerikaanse beurzen vonden maandag de tijd weer rijp om in aandelen te stappen, na de stevige koersdalingen vorige week. Tesla was echter een opvallende daler met een verlies van 3,4 procent.

De fabrikant van elektrische auto's verlaagde afgelopen weekend de prijzen in de Verenigde Staten, China en Europa om de tegenvallende verkopen aan te jagen. De Chinese concurrent Li Auto reageerde onmiddellijk met kortingen op zijn nieuwe modellen.

Beleggers kijken ook in spanning uit naar de kwartaalcijfers van Tesla dinsdag. Kenners verwachten dat de omzet in het afgelopen kwartaal voor het eerst in vier jaar is gedaald en de winst flink is afgenomen. Om het tij te keren heeft topman Elon Musk onlangs al opdracht gegeven tot de grootste ontslagronde ooit bij het bedrijf om kosten te besparen. Tesla zag de beurswaarde dit jaar al met ruim 40 procent dalen.

De stemming op Wall Street verbeterde maandag geleidelijk aan, na de koersverliezen vorige week. De Dow-Jonesindex sloot op 38.239,98 punten (+0,7 procent) en de breder samengestelde S&P 500-index op 5010,60 punten (+0,9 procent). De Nasdaq verbeterde 1,1 procent tot 15.451,31 punten, nadat die vrijdag nog ruim 2 procent daalde - het grootste dagverlies sinds oktober. Dat kwam vooral door forse koersdalingen van AI-chipbedrijf Nvidia en streamingdienst Netflix.

Nvidia toonde herstel en won 4,4 procent. De chipmaker kelderde vrijdag 10 procent door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers wel eens tegen kunnen vallen.

Netflix eindigde een fractie lager, nada het aandeel vrijdag ruim 9 procent zakte, ondanks beter dan verwachte resultaten en een sterke groei van het aantal abonnees in het afgelopen kwartaal.

Naast Tesla komen deze week ook grote bedrijven als softwareconcern Microsoft (+0,5 procent), Facebook-eigenaar Meta (+0,1 procent) en Google-moederbedrijf Alphabet (+1,4 procent) met resultaten. Telecomconcern Verizon, dat maandag de boeken opende, verloor 4,7 procent.

2024-04-22T21:27:52Z dg43tfdfdgfd