VERLIES VAN 3,37 MILJARD EURO VOOR NATIONALE BANK

De Nationale Bank van België (NBB) heeft in 2023 een verlies geleden van 3,37 miljard euro. Dat heeft de centrale bank woensdagavond bekendgemaakt. Het verlies is slecht nieuws voor de schatkist.

Ook in 2022 diende de NBB al een verlies te slikken, van 580 miljoen euro.

Het verlies was verwacht. Ook andere centrale banken in de eurozone boeken miljardenverliezen. Dat is een gevolg van het monetair beleid van de Europese Centrale Bank. Tijdens de coronacrisis kochten de centrale banken massaal schuldpapier op, aan lage rentes. Die rente is nu gestegen, waardoor centrale banken net meer moeten betalen aan gewone banken die hun geld parkeren bij de centrale bank.

Het verlies is dan voornamelijk het gevolg van een forse daling van die netto-rentebaten (4,615 miljard euro).

De Nationale Bank heeft wel reserves waaruit ze kan putten. En er zijn zelfs centrale banken die functioneren met negatieve reserves.

Ondanks het verlies rest er voor de gewone aandeelhouders toch nog een (klein) dividend van 1,5 euro per aandeel. Slechter nieuws is er voor de overheid. Normaal kan die als geprivilegieerde aandeelhouder rekeken op enkele honderden miljoenen euro's aan dividend om de staatskas te spekken, maar nu dus niet.

De verwachting is dat de NBB ook de volgende jaren nog zware verliezen zal lijden. Over een tijdshorizon van 5 jaar is sprake van een gecumuleerd verlies van 6,1 miljard euro. Dat scenario is evenwel nog zeer onzeker.

2024-03-27T18:53:31Z dg43tfdfdgfd