UITGEVER BOVEN 'GTA' NEEMT SPELONTWIKKELAAR GEARBOX OVER

De Zweedse gaminggroep Embracer verkoopt de computerspelontwikkelaar Gearbox Entertainment aan de Amerikaanse reus Take-Two Interactive. Die telt daarvoor 460 miljoen dollar (425 miljoen euro) neer. De deal zou volgend jaar rond moeten zijn.

Gearbox is de maker van onder andere de populaire 'Borderlands'-games en de 'Brothers in Arms'-reeks. Het heeft kantoren in de Verenigde Staten en Canada.

Take-Two Interactive brengt Gearbox onder bij zijn speluitgever 2K, die in het verleden de 'Borderlands'-spellen al uitgaf. "We kijken ernaar uit om ook actief te zijn bij de ontwikkeling van het volgende deel van de serie", zegt 2K-topman David Ismailer.

Naast 2K is onder meer het populaire Rockstar Games een onderdeel van Take-Two Interactive. Dat is de uitgever van de succesvolle 'Grand Theft Auto'- en 'Red Dead'-reeksen.

Het met schulden beladen Embracer onderging het voorbije jaar een afslankkuur, waarbij het verschillende studio's sloot en banen schrapte, en onderdelen verkocht. CEO Lars Wingefors, noemt de verkoop van Gearbox "een belangrijke stap" in de schuldenafbouw van de de Zweedse groep.

Embracer telt momenteel nog 132 gamestudio's - waaronder het Belgische Appeal Studios - met meer dan 15.000 werknemers in ruim veertig landen.

2024-03-28T04:54:28Z dg43tfdfdgfd