STAKING BIJ ITALIAANSE ZENDER RAI TEGEN POLITIEKE BEïNVLOEDING

De journalisten van de Italiaanse openbare omroep RAI hebben maandag voor 24 uur het werk neergelegd. Ze willen daarmee hun onafhankelijkheid verdedigen en protesteren tegen pogingen van inmenging door de radicaal-rechtse regering van Giorgia Meloni.

De vakbond Usigrai, die de meerderheid van de ongeveer 2.000 journalisten bij radio en tv vertegenwoordigt, had een stakingsaanzegging ingediend toen de directie van de omroep het discours van een bekende schrijver die kritisch was voor Meloni wilde censureren. Dat gebeurde volgens de vakbond op Bevrijdingsdag, op 25 april.

"We staken om onze autonomie en onafhankelijkheid als openbare omroep te verdedigen", klinkt het maandag in een persbericht. Volgens de vakbond oefent de politiek "een permanente controle" uit. "We verkiezen één of meerdere dagen loonverlies boven het verlies van onze vrijheid (...) Men probeert van de RAI een megafoon van de regering te maken."

De openbare omroep in Italië wordt deels gefinancierd door de staat en ook de directieleden zijn benoemd door de politiek. Over de onafhankelijkheid van de RAI ontstaat regelmatig een debat. Maar sinds de intrede van de radicaal-rechtse regering is de bezorgdheid hierover nog toegenomen.

De staking krijgt ook de steun van de journalistenbond. FNSI zegt maandag dat "er een risico bestaat voor uitwassen zoals in Hongarije, waarbij de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting aan banden worden gelegd".

De directie van de RAI zegt maandag dan weer dat er geen sprake was van inmenging. Ze beschuldigt de vakbond van de verspreiding van "fake news". In een videoboodschap betreurt de directie dat de omroep niet aan het fundamentele recht op informatie kan voldoen, op een maand van de verkiezingen.

Ook een andere vakbond bij de RAI noemt de staking politiek en doet niet mee.

2024-05-06T11:20:05Z dg43tfdfdgfd