SOLVAY ZIET VERKOOPVOLUME VOOR HET EERST IN BIJNA TWEE JAAR STIJGEN

Solvay heeft de verkopen tijdens de eerste drie maanden van 2024 in volume zien toenemen. Het gaat om de eerste stijging in zeven kwartalen. De omzet zakte door lagere prijzen wel fors vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zegt het Belgische chemiebedrijf dinsdag.

Tijdens het eerste kwartaal bedroeg de omzet 1,2 miljard euro. Het gaat organisch om een daling met 11,9 procent.

Omdat Solvay zowel de energie- als grondstofkosten zag dalen, rekende het lagere prijzen aan voor zijn producten (-14,5 procent). Er is wel sprake van 2,5 procent volumegroei. In beide van zijn twee divisies - basischemicaliën (natriumcarbonaat en peroxiden) en 'performance chemicals' (silica, solventen, speciale chemicaliën) - spreekt Solvay van "een lichte opleving van de vraag".

De onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) kwam in het eerste kwartaal uit op 265 miljoen euro, 13,6 procent lager op organische basis. Solvay kon daarbij alles samen 19 miljoen euro aan kosten besparen. Onder de streep bleef 119 miljoen euro over, vergeleken met 187 miljoen euro een jaar eerder.

Zowel wat omzet als winst betreft, presteerde Solvay boven de verwachtingen van analisten. "Ik ben trots op onze prestaties in het eerste kwartaal, ondanks de uitdagende macro-economische omstandigheden, omdat we ons hebben geconcentreerd op wat we onder controle hebben: investeringen, kosten en cash", zegt CEO Philippe Kehren.

Toch houdt Solvay voorlopig vast aan zijn eerdere prognose voor 2024: een daling van de brutobedrijfswinst met 10 tot 20 procent. "Bepaalde bedrijfssegmenten hebben een veelbelovend momentum laten zien ten opzichte van het dieptepunt van eind 2023, maar we kunnen nog niet spreken van een herstel", aldus Kehren.

In december vorig jaar splitste Solvay in twee aparte beursgenoteerde bedrijven. De bedrijfsnaam werd behouden voor de activiteiten rond chemicaliën, de materialentak ging onder CEO Ilham Kadri zijn eigen weg als Syensqo.

2024-05-07T06:22:47Z dg43tfdfdgfd