META PLATFORMS VERWACHT MEER KOSTEN TE MAKEN IN AI-RACE

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, verwacht dit jaar meer kosten te maken dan eerder voorzien. Ook komt het socialemediabedrijf met een nieuwe omzetverwachting die volgens kenners tegenvalt. Het kwartaalbericht van Meta doet de vraag rijzen of de vele investeringen in bijvoorbeeld artificiële intelligentie (AI) wel genoeg geld zullen opleveren.

In de eerste drie maanden van het jaar ging wel ruim een kwart meer omzet in de boeken. De opbrengsten telden op tot 36,5 miljard dollar. Onder de streep bleef 12,4 miljard dollar winst over, meer dan het dubbele van een jaar terug. Dat dankt het bedrijf aan een sterke toename van de advertentie-inkomsten en besparingen door de duizenden ontslagen die eerder waren aangekondigd.

Maar het in Menlo Park gevestigde bedrijf voorspelde ook dat de omzet in het tweede kwartaal mogelijk opnieuw 36,5 miljard dollar bedraagt. Analisten gingen in doorsnee uit van een beduidend sterkere prognose.

Tegelijkertijd gaat Meta er nu van uit dit jaar zo'n 35 miljard tot 40 miljard dollar aan uitgaven te doen. Meta geeft de laatste tijd heel veel geld uit om op het gebied van AI te kunnen concurreren met andere technologiebedrijven zoals Microsoft en Google. Eerder dit jaar schatte het concern de uitgaven voor zaken als servers, AI-hardware en datacenters nog op 30 miljard tot 37 miljard dollar.

Beleggers lijken geschrokken van het kwartaalbericht. In de zogeheten nabeurshandel op Wall Street ging het aandeel Meta hard onderuit.

Zelf spreekt topman Mark Zuckerberg van een "goede start van het jaar". Hij wijst onder meer op de derde generatie van Meta's Llama-AI-model die onlangs werd gepresenteerd. "We zien een gezonde groei in onze apps en we blijven gestaag vooruitgang boeken bij het bouwen van de metaverse", geeft hij aan.

2024-04-25T03:50:50Z dg43tfdfdgfd