KOERIERS UBER EATS MOETEN VAN COMMISSIE GEHERKWALIFICEERD WORDEN ALS LOONTREKKENDE

Drie koeriers van Uber Eats moeten geherkwalificeerd worden als loontrekkenden. Dat staat in een recente en bindende beslissing van de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR), bericht Le Soir donderdagavond. Bij de vakbonden en op het kabinet van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) hopen ze dat de beslissing een precedent kan vormen.

In december 2023 vroegen drie koeriers van Uber Eats aan de commissie of de eis van het platform om zich in te schrijven als zelfstandige wel conform de wet was en of "deze activiteit niet eerder als loontrekkende moest worden uitgeoefend". Ze verwezen onder andere naar een recente uitspraak van het Brusselse arbeidshof, dat oordeelde dat koeriers die maaltijden leveren voor concurrent Deliveroo, als werknemers beschouwd moeten worden, en naar een nieuwe wet die acht criteria voor het vermoeden van loondienst vastlegt.

Na een uitgebreide analyse concludeerde de commissie arbeidsrelaties dat "geolokalisatie een zeer grote controle mogelijk maakt op de manier waarop een bezorger zijn werk uitvoert" en dat "de vrijheid van de bezorger zeer relatief is" aangezien hij zich moet houden aan een reeks instructies. Daarnaast wees de commissie er ook op dat het systeem van omgekeerde facturering de koerier een stuk werkorganisatie ontzegt en dat de prijs van een bezorging eenzijdig wordt vastgelegd door het platform zonder enige mogelijkheid tot onderhandeling.

Volgens de commissie is in de onderzochte gevallen voldaan aan vijf van de acht criteria die de wetgever heeft opgesomd en kan er dus gesproken worden van een loondienstverhouding.

2024-05-02T20:51:24Z dg43tfdfdgfd