INFLATIE IN APRIL GESTEGEN TOT 3,37 PROCENT, SPILINDEX OVERSCHREDEN

De inflatie is in april gestegen van 3,18 naar 3,37 procent. De spilindex is overschreden, zodat de uitkeringen en overheidslonen opnieuw zullen stijgen. Dat meldt statistiekbureau Statbel maandag.

De overschrijding van de spilindex deze maand was verwacht door het Planbureau. De sociale uitkeringen zullen hierdoor in mei en de wedden van overheidspersoneel in juni met 2 procent stijgen. De laatste keer dat de spilindex werd overschreven, was in oktober vorig jaar.

De belangrijkste prijsstijgingen in april hadden betrekking op motorbrandstoffen, hotelkamers en restaurants en cafés. Zuivelproducten, fruit, vlees, brood en granen, kleding, buitenlandse reizen en citytrips, elektriciteit, vis en zeevruchten, artikelen voor huisdieren en vakantiedorpen hadden daarentegen een verlagend effect op de index.

De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) daalde voor de 13e maand op rij en kwam deze maand uit op 0,25 procent tegenover 3,21 procent in maart.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, daalde voor de 11e maand op rij en bedroeg 3,26 procent in april, tegenover 3,85 procent in maart.

2024-04-29T10:07:46Z dg43tfdfdgfd