ELEKTRICITEITSPRIJZEN VOOR INDUSTRIëLE VERBRUIKERS BLIJVEN FORS HOGER DAN IN BUURLANDEN

De elektriciteitsprijzen voor industriële verbruikers blijven in België gevoelig hoger dan in de buurlanden. Bovendien zijn de bedrijven in ons land onbeschermd tegen eventuele nieuwe prijsstijgingen in Europa, in tegenstelling tot hun Duitse en Franse concurrenten. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Deloitte in opdracht van Febeliec, de sectororganisatie voor de industriële grootverbruikers van energie.

Ook in 2024 blijven Belgische bedrijven met een basislast (die volcontinu elektriciteit verbruiken) voor hun aangekochte elektriciteit 10 tot 21 procent meer betalen dan het gemiddelde van de Centraal-West-Europese landen (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland), aldus Febeliec. Belgische bedrijven betalen nog altijd veruit de hoogste belastingen op hun afnames, vooral door heffingen vanuit de gewesten.

"Belgische bedrijven hebben hierdoor niet alleen een aanzienlijk competitief nadeel tegenover hun concurrenten in de buurlanden, maar moeten ook blijven opboksen tegen substantieel lagere energiekosten in grote delen van de rest van de wereld", hekelt Febeliec. "Deze structurele handicap blijft de industriële activiteit en haar ontwikkeling in Europa en in België ernstig op de helling zetten en kost jobs, toegevoegde waarde en welvaart."

Febeliec roept de bevoegde overheden dan ook opnieuw op om dringend de nodige maatregelen te treffen om de competitiviteit van de elektriciteitsprijzen voor de Belgische industrie te herstellen.

2024-03-27T10:52:50Z dg43tfdfdgfd