DUITSE BEDRIJVEN HEKELEN EXTREMISME IN AANLOOP EU-VERKIEZINGEN

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Een alliantie van ruim dertig grote Duitse bedrijven, waaronder Siemens en Volkswagen, neemt in de aanloop naar de Europese verkiezingen stelling tegen extremisme. Onder het motto "Wij staan voor waarden" roepen ze hun ongeveer 1,7 miljoen werknemers op om in juni naar de stembus te gaan.

Ook bedrijven als Bosch, Mercedes, Bayer, Deutsche Bahn, RWE en Deutsche Bank doen mee aan het initiatief. Vakbonden zijn er eveneens bij betrokken.

"Onze alliantie staat voor respect, tolerantie, openheid en diversiteit. Extremisten en racisten trekken deze waarden in twijfel en bieden tegelijkertijd ogenschijnlijk eenvoudige oplossingen voor de complexe problemen van onze tijd", verklaart Siemens-topman Roland Busch. "Door dit te doen verdelen ze onze samenleving en bedreigen ze onze toekomst."

Aarzelen

Tegen wie of welke vormen van populisme en extremisme ze zich precies richten, wordt niet direct gezegd. Maar in Duitsland heeft de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) de afgelopen maanden aan populariteit gewonnen.

"Zelfs investeerders, die Duitsland juist waarderen vanwege onze sterke democratische waarden, kijken met bezorgdheid naar de ontwikkelingen en aarzelen om te investeren", geeft Deutsche Bank-baas Christian Sewing aan. BMW-topman Oliver Zipse benadrukt het belang van Europa voor zijn bedrijf. "Ons succes hangt ook sterk af van de handelsbetrekkingen binnen de Europese Unie."

2024-05-07T11:45:59Z dg43tfdfdgfd