DUBAI INVESTEERT 35 MILJARD EURO OM "GROOTSTE LUCHTHAVEN TER WERELD" TE BOUWEN

Het emiraat Dubai gaat zijn tweede luchthaven, Al Maktoum International Airport, uitbouwen tot de "grootste luchthaven ter wereld" met een capaciteit van 260 miljoen passagiers per jaar. De plannen werden goedgekeurd door de leider van Dubai, sjeik Mohammed ben Rached al-Maktoum, zo kondigde de regering van Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, aan.

De sjeik zette het licht op groen voor de bouw van een nieuwe passagiersterminal op de luchthaven, de tweede luchthaven van het emiraat. Het gaat om een investering van 128 miljard dirham (omgerekend 35 miljard euro). De plannen staken jarenlang in de koelkast.

Al Maktoum International Airport, of Dubai World Central, is nu nog vooral een luchthaven voor cargovluchten en privéjets. Om de twee jaar vindt er het luchtvaartsalon van Dubai plaats.

De voornaamste passagiersluchthaven in Dubai is momenteel Dubai International Airport. Het is ook de thuisbasis van luchtvaartmaatschappij Emirates. Maar Al Maktoum International Airport "zal de grootste capaciteit ter wereld hebben, met tot 260 miljoen passagiers", stelt de regering van Dubai. "De luchthaven zal vijf keer groter zijn dan de huidige Dubai International Airport, en alle activiteiten op Dubai International Airport zullen de komende jaren naar daar verhuisd worden".

Na de uitbreiding zal de luchthaven in het zuiden van Dubai, een gebied van 70 vierkante kilometer omvatten. Er zullen vijf parallelle start- en landingsbanen zijn en 400 gates voor vliegtuigen, en er zal ook capaciteit zijn voor 12 miljoen ton cargo per jaar.

Binnen tien jaar moet de eerste fase van het project klaar zijn, met een capaciteit van alvast 150 miljoen passagiers per jaar.

2024-04-29T12:23:07Z dg43tfdfdgfd