CONSUMENTENORGANISATIES KRIJGEN GELIJK VAN DUITSE RECHTER IN EMISSIEZAAK TEGEN MERCEDES

De Verbraucherszentrale Bundesverband (VZBV), de federatie van consumentenorganisaties in Duitsland, heeft donderdag voor het gerechtshof van Stuttgart gelijk gekregen in een zaak rond emissiewaarden van bepaalde voertuigen van de Duitse luxewagenbouwer Mercedes-Benz. VZBV had een groepsvordering ingediend tegen Daimler, het moederconcern van Mercedes. De federatie van consumentenorganisaties beschuldigde Daimler ervan de emissiecijfers van bepaalde voertuigen opzettelijk te manipuleren. Mercedes laat donderdag weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Naar het oordeel van de Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), de Duitse instantie verantwoordelijk voor de afgifte van kentekenbewijzen, had de autofabrikant uit Stuttgart bij duizenden dieselvoertuigen van Mercedes-Benz een ontoelaatbare uitlaatgastechnologie toegepast. Het ging om de modellen Mercedes GLC en Mercedes GLK. De autofabrikant moest daarom in groten getale auto's terugroepen. Daimler acht de technologie echter toelaatbaar.

Hoeveel eigenaars van zo'n wagen nu aanspraak kunnen maken op een eventuele schadevergoeding is nog niet duidelijk. Een deel van de klacht werd ook afgewezen en eigenaars zullen individueel nog moeten procederen voor een schadevergoeding. Bij de groepsvordering hebben zich zowat 2.800 mensen aangesloten.

De autobouwer kondigde donderdag kort na de uitspraak al aan in beroep te gaan. Daimler heeft altijd ontkend dat het de emissiecijfers van zijn voertuigen opzettelijk heeft gemanipuleerd.

2024-03-28T11:10:14Z dg43tfdfdgfd