BUSSENFABRIKANT EBUSCO REKENT OP FLINKE VERBETERING

De Nederlandse fabrikant van elektrische bussen Ebusco verwacht na een moeilijke periode dit jaar een aanzienlijke verbetering van de resultaten. Het bedrijf denkt de jaaromzet meer dan te verdrievoudigen en rekent weer op operationele winst.

Een van de investeerders in het busbedrijf is de Belgische zakenman Marc Coucke. Bij de beursgang in 2021 pompte Coucke via zijn familiale investeringsmaatschappij ongeveer 30 miljoen euro in het bedrijf. Het aandeel is sindsdien sterk in waarde gedaald: op zijn piek eind 2021 was het bijna 29 euro waard, momenteel nog 3 euro.

"Vorig jaar was een uitdagend, maar vooral teleurstellend jaar. We hebben niet geleverd wat we van plan waren en ook niet wat we hadden beloofd", zegt oprichter Peter Bijvelds. Maar de onderneming heeft volgens hem maatregelen genomen om de prestaties structureel te verbeteren.

Afgelopen jaar ging een verlies van ruim 120 miljoen euro in de boeken, tegen een verlies van dik 32 miljoen euro een jaar eerder. De omzet liep terug van bijna 112 miljoen euro in 2022 naar ruim 102 miljoen euro. Aanleiding voor de problemen waren onder meer verstoringen in de toeleveringsketen. Daardoor kampte het bedrijf met materiaaltekorten en een lagere productie.

In 2024 verwacht het bedrijf een omzetstijging naar minstens 325 miljoen euro, lagere operationele uitgaven en een positieve ebitda (de winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen).

2024-03-27T07:22:31Z dg43tfdfdgfd