BPOST - DEAL MET UITGEVERS "MINST SLECHTE OPLOSSING VOOR VLAAMSE POSTBODES"

De deal die bpost met de uitgevers in Vlaanderen heeft gesloten voor de krantenbedeling, is de "minst slechte oplossing voor de Vlaamse postbodes". Dat zegt Geert Cools van vakbond ACOD Post.

De bonden hadden volgens Cools liefst gehad dat de situatie bleef zoals ze was, namelijk dat de postbodes de kranten rondbrengen. Dat "voorkeurscenario" bleek echter niet compatibel met de wensen van de uitgevers en dus is het pas voorgestelde akkoord voor Cools de minst slechte oplossing.

"Het stelt gerust in de zin dat een sociaal bloedbad in Vlaanderen kan worden vermeden", zegt hij. Hoewel de krantenbedeling geleidelijk zal verschuiven naar onderaannemers van bpost-dochterbedrijf AMP, zegt het postbedrijf werkzekerheid te garanderen voor de medewerkers met een vast contract.

De nieuwe jobinhoud zal mogelijk niet voor alle postbodes gewenst zijn, erkent Cools, maar "het belangrijkste is dat ze niet verplicht worden om ander werk te zoeken". De vakbondsman wijst erop dat er wel nog onderhandelingen nodig zijn over overgangsmaatregelen. "We verwachten daarbij toegeeflijkheid", zegt hij.

2024-04-26T07:40:32Z dg43tfdfdgfd