ARGENTA: 'ER VLOEIDE IN 2023 MEER NAAR SPAARDERS DAN DAT ER EXTRA IS BINNENGEKOMEN'

Bank-verzekeraar Argenta heeft in 2023 verschillende "mijlpalen" bereikt qua winst, geld onder beheer en hypotheken. Recordcijfers, maar het bedrijf weerlegt kritiek op de banken dat er te weinig opbrengst is voor de gewone spaarder. "Er vloeit meer naar de spaarder dan er extra is binnengekomen", aldus CEO Peter Devlies over de behaalde winst vorig jaar.

De Antwerpse financiële groep, die ook actief is in Nederland, schreef voor 2023 een nettowinst van 310 miljoen euro in de boeken, tegenover 238 miljoen euro een jaar eerder. Meteen ging voor het eerst de kaap van 300 miljoen euro voor de bijl.

Die hogere winst wilde Devlies bij de voorstelling van de jaarcijfers meteen nuanceren. Zo is de rentekost, bijvoorbeeld de uitgekeerde rente op spaargeld, bij Argenta sterker gestegen dan de rente-inkomsten, bijvoorbeeld uit leningen. "Er is meer geld naar de spaarder doorgevloeid, dan dat er extra rente-inkomsten waren voor de bank", verwees hij naar de kritiek vorig jaar op lage spaarrentes.

Dat er netto meer winst is, dankt de bank mede aan het luik 'hedging' of kosten voor de indekking van risico's. Door de omgekeerde rentecurve leverde dit vorig jaar uitzonderlijk geld op, terwijl het normaal een kostenpost is.

De rente-inkomsten zijn desalniettemin net als elders in de sector fors gestegen vorig jaar: van 575 miljoen euro in 2022 naar 741 miljoen euro.

Devlies had nog een andere boodschap voor de overheid. Hij wees erop dat wat de bank betaalt aan belastingen en bijdragen, opnieuw in dezelfde grootteorde ligt dan de winst. "Zoals de vorige jaren gaat de overheid met evenveel centen naar huis, dan dat Argenta verdient." Al gaat het in 2023 evenwel om een verschil van 25 miljoen euro: tegenover de winst van 310 miljoen euro, staat 285 miljoen euro aan bijvoorbeeld bankentaks, vennootschapsbelasting en sociale bijdragen.

2024-03-28T13:40:21Z dg43tfdfdgfd