ARCELORMITTAL KNOOPT OPNIEUW AAN MET WINST

ArcelorMittal heeft in de eerste drie maanden van dit jaar opnieuw winst geboekt. Het staalconcern heeft een nettowinst van 938 miljoen dollar (876 miljoen euro) laten optekenen, zo blijkt donderdag uit de kwartaalcijfers.

De groep was eind vorig jaar in de rode cijfers beland, voornamelijk als gevolg van een groot dodelijk ongeluk bij een door ArcelorMittal geëxploiteerde mijn in Kazachstan. Daarnaast vielen toen ook de grondstof- en verkoopprijzen voor staal negatief uit en nam de vraag naar staal af.

"Een betere prijsomgeving, gecombineerd met het herstel van de volumes, heeft nu geleid tot betere resultaten" in vergelijking met het vorige kwartaal, zegt CEO Aditya Mittal in een persbericht. Zo zijn de gemiddelde staalprijzen volgens de groep met 4,8 procent gestegen.

De nettowinst van 938 miljoen dollar ligt wel nog altijd 14,4 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2023. Ook het omzetcijfer van 16,3 miljard dollar is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (-12 procent).

De groep zegt "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van het jaar. "Hoewel het algemeen economisch sentiment somber blijft, verwachten we dat de wereldwijde vraag naar staal buiten China dit jaar met 3 tot 4 procent zal groeien. We zijn goed gepositioneerd om deze verbetering te benutten."

ArcelorMittal heeft een grote vestiging met hoogovens in Gent. Voorts zijn er sites in Luik, Geel en Genk. Het bedrijf telt volgens de Belgische website zowat 5.800 medewerkers in ons land.

2024-05-02T11:49:59Z dg43tfdfdgfd