AANDEEL MEDIABEDRIJF TRUMP SCHIET HELFT HOGER BIJ OPENING BEURS

Het aandeel van mediabedrijf van Donald Trump, Trump Media and Technology Group (TMTG), dat dinsdag zijn eerste dag aan de beurs van New York noteert, ging na opening van de handel meteen 58 procent hoger. De handel werd opgeschort wegens te volatiel, nadat een koers van 78,80 dollar bereikt was, zo meldt persagentschap Bloomberg.

Trump Media and Technology Group (TMTG) is naar de beurs getrokken via een fusie met een beursgenoteerd beleggingsvehikel. Een algemene aandeelhoudersvergadering van het vehikel - Digital World Acquisition Corp (DWAC) - gaf vrijdag groen licht voor de fusie. DWAC is een spac of 'special purpose acquisition company': een lege schelp die op de beurs noteert om later een fusie of overname te realiseren.

Een beursgang betekent dat de voormalige Amerikaanse president - op papier - verzekerd is van aandelen ter waarde van enkele miljarden dollars. Aan het niveau dat het aandeel dinsdag bereikt heeft, zou het belang van Trump ruim 6,2 miljard dollar bedragen. Trump heeft geld nodig. Zo moet hij 175 miljoen dollar borgsom betalen in een fraudeproces waarin hij schuldig is bevonden.

Trump zou evenwel niet meteen zijn aandelen kunnen verzilveren. Er is sprake van een overeenkomst waardoor pas binnen enkele maanden aandelen kunnen worden verkocht door de aandeelhouders.

Het mediabedrijf omvat vooral het sociale netwerk Truth Social. Sinds de oprichting ervan in 2022 zijn nog maar enkele miljoenen dollars aan omzet gerealiseerd.

2024-03-27T07:22:30Z dg43tfdfdgfd