VOOR METOO VEROORDEELDE BELGISCHE TV-MAKER VERBREEKT STILZWIJGEN

De voor grensoverschrijdend gedrag veroordeelde Belgische tv-maker Bart De Pauw heeft voor het eerst in zeven jaar van zich laten horen. De Pauw verbreekt zijn stilzwijgen nadat eerder deze week ophef ontstond omdat hij de baas van zender VRT had gevraagd dingen uit een documentaire over zijn rechtszaak te halen. "Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dagen kan ik niet anders dan ook mijn stem te laten horen. Ik heb zeven jaar lang gezwegen, alle interviews geweigerd, ik heb het proces in de rechtszaal willen voeren en niet in de media", schrijft De Pauw op Instagram.

De tv-maker kreeg in 2021 een half jaar voorwaardelijk voor het belagen van zes actrices en andere vrouwen met wie hij samenwerkte. De zaak betekende het einde van zijn televisiecarrière. Toen onlangs bekend werd dat VRT een documentairereeks over de zaak gaat uitzenden, nam De Pauw contact op met de directeur van de zender. "Ik heb uitgelegd dat ik sinds enige tijd ook een manier zoek om mijn verhaal te vertellen, niet om het proces opnieuw te voeren, maar in de hoop als pleger van grensoverschrijdend gedrag iets nieuws toe te voegen aan de MeToo-discussie. Wat heb ik geleerd? Hoe kan ik een positieve bijdrage leveren? Ik had ook de hoop dat de bagger die de vrouwen te verduren krijgen, daarmee zou stoppen", legt hij uit.

De Pauw wilde dingen die volgens hem "feitelijk onjuist" waren uit de documentaire. De tv-maker erkent wel dat hij "fout" is geweest. "Ik heb in de documentaire ook getuigenissen gehoord waar ik mij diep voor schaam, waar ik heel erg spijt van heb. Ik heb het een aantal dames zeer moeilijk gemaakt. Ik heb zielige berichten van mijzelf in de documentaire zien passeren, vervelende, dwingende berichten, gedrag gezien van een persoon die ik niet wil zijn."

Wel hoopt De Pauw dat na het uitzenden van de documentaire een einde komt aan de "publieke schandpaal".

2024-03-27T07:05:11Z dg43tfdfdgfd